Filmpjes in je presentatie

Met een kort filmpje in je presentatie kun je heel krachtig een boodschap ondersteunen. Bovendien biedt een filmpje je de mogelijkheid een luchtig intermezzo in te lassen in je verhaal. Er is op het web ontzettend veel materiaal beschikbaar, niet alleen op YouTube, maar ook op andere videowebsites. Maar hoe vind je het juiste filmpje bij de boodschap die je wilt overbrengen? Die vraag was aanleiding voor een nieuw internetprojectje: Filmpjes in je presentatie.

Het moet een bronnenbank worden waarop je filmpjes kunt vinden die passen bij een bepaalde boodschap. Bij elk filmpje staan beschrijvingen en adviezen voor gebruik. Zoeken in de bronnenbank kan door de trefwoorden aan te klikken. Ook ga je op de website tips en trucs vinden voor het downloaden en het inbedden van filmpjes in een Powerpoint-presentatie.

Labels:

Workshop 'Op naar je ideale baan'

Speciaal voor de deelnemers aan de workshop 'Op naar je ideale baan' een aantal downloads en leestips...

Downloads bij de workshop 'Op naar je ideale baan'
- Powerpointpresentatie.
- De 'waar ga ik voor'-test.
- Formulier loopbaanondernemingsplan.
- Alle boeken van Erno Mijland bij Managementboek.

Tien boeken om je verder te prikkelen...
1. Dromen Durven Doen - Ben Tiggelaar
2. Mindset. The new psychology of success - Carole Dweck
3. Good to great - Jim Collins
4. Het merk 'ik' - Huub van Swieten en Mark van de Grift
5. De zeven eigenschappen die jou succesvol maken - Stephen R. Covey
6. In vijf stappen naar je droombaan - Anja Overdiek
7. Welke kleur heeft jouw parachute - Richard Bolles
8. Grip op je loopbaan - Henny Driessen
9. Loopbaan-ankers - Edward Schein
10. Happy hour is 9 to 5 - Alexander Kjerulf

Labels:

Volkskrant Banen Event 2007

Afgelopen vrijdag en zaterdag verzorgde ik drie workshops over passie en motivatie in je werk onder de titel 'Je bent wat je doet' tijdens het Volkskrant Banen Event 2007 in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Aanleiding: de boekenserie 'Ik ga voor' van Volkskrant Banen en Spectrum, waaraan ik als auteur meewerk. Een terugblik in enkele korte observaties, gedachten en om te beginnen de slides...Een experiment was om een workshop eens te beginnen met het zingen van een lied (mijn parodie op 'Ik heb geen zin om op te staan' van Het). Ik had in Garageband in een uurtje tijd een eenvoudige begeleidingstrack gemaakt. Het idee: als je het spannend vind om voor een publiek op te treden, begin dan met iets extra spannends, dan kan het daarna alleen maar meevallen :)
Voor mij werkte het. Het lied had achteraf misschien nog wat dynamischer gemogen. Maar er werd hier en daar voorzichtig meegezongen. Leuk!

Ik houd erg van verhalen vertellen, maar dat goed doen is een kunst. Een kunst die je mooi kunt oefenen in zo'n workshop. Mooi om te ervaren dat het verhaal van de visser die gelukkig is met zijn werk telkens wat beter uit de verf kwam.

Na de eerste sessie merkte ik dat mensen vaak wel ideeën hebben over wat het werkende leven interessanter en leuker kan maken, maar dat de drempel om daadwerkelijk stappen te zetten als erg groot wordt ervaren. Een gezin, een hypotheek, het risico dat een nieuwe stap in de loopbaan tegen gaat vallen... In de tweede en derde sessie heb ik voor dat thema een half uurtje aandacht ingebouwd. Over de opbrengst later meer.

Een succesvolle werkvorm is om deelnemers (die elkaar niet kennen) elkaar te laten interviewen. De toevallige ontmoeting, het verhaal van de ander... het leidt tot herkenning en reflectie. Mooi.

Ik geef anderen vaak het advies 'verwachtingen van je publiek te managen'. De aankondiging van mijn workshop - gemaakt vóór het samenstellen van de workshop zelf - verdiende wat dat betreft geen schoonheidsprijs. Gevolg: een enkele teleurgestelde deelnemer. Om mee te nemen voor de volgende keer!

Het event was ook een unieke gelegenheid een zelftest uit te proberen over motivatie en werk. Hier moet nog wel wat gesleuteld worden. Suggesties zijn welkom.

Collega-weblogger Erno Hannink was te gast bij de tweede sessie. Hij deed eerst live verslag via Twitter, en vatte zijn observaties later samen voor zijn weblog.

Het event, de stad Amsterdam, de vele ontmoetingen... het waren twee mooie dagen met veel inspiratie. Ik heb genoten en geleerd...

Labels: ,

Workshop 'ict en eigentijds onderwijs'

Op 12 september verzorgde ik in Studiecentrum Soeterbeeck in Ravenstein een workshop over ict en eigentijds onderwijs voor 25 deelnemers uit verschillende geledingen van Viataal, dat onder andere onderwijs verzorgt aan dove en slechthorende kinderen. De opzet was om te komen tot een aantal creatieve, globaal beschreven projectvoorstellen die een bijdrage zouden kunnen leveren aan de kwaliteit van het onderwijs. De bijeenkomst was een vervolg op een groots opgezette studiedag eerder dit jaar in Eindhoven.

Wat hebben we precies gedaan? Ik begon met een korte presentatie over actuele ontwikkelingen waar het onderwijs mee te maken heeft, bedoeld als inspiratie. Hierna schreven de deelnemers op stroken drie trefwoorden op rond het thema van de middag. We plakten deze op de muur, geclusterd als in een mindmap (foto 1). Vervolgens maakten we groepen. Elke groep ging met een setje bij elkaar horende trefwoorden aan het brainstormen (foto 2). Dit leidde tot vijf projectideeën, die plenair gepresenteerd werden (foto 3) en daarna beoordeeld met stickertjes (foto 4).


(Foto's 1 t/m 4)

Op SlideShare vind je mijn Powerpoint-presentatie. Van het hoofdgedeelte van mijn presentatie heb ik een AV-versie geplaatst op YouTube. De stroken-mindmap is beschikbaar in Freemind-fomaat (download hier dit gratis mindmapping-programma) en als pdf.

Deze of een vergelijkbare workshop op uw school? Neem even contact op.

Labels: ,

Maiden voyage: workshop in English

This morning I had my maiden voyage in leading a workshop in English. Some 30 students joined me in Venlo for a two hours session on the process of creative thinking. The students have just started a Fontys minor entrepreneurship, in which they will run for one year a real life company in Venlo. The session was ment to lead them to a mindset that helps you invent a new products or services, find new business models and be creative in every aspect of running a company.(Have fun with the idea generator! The link is on slide 20. Thanks, nrc.next, for writing about it, yesterday.)

Labels:

Van provoceren kun je leren...

Gisteren samen met Michiel de Jong in Amsterdam een workshop verzorgd onder de titel 'Van provoceren kun je leren'. We waren te gast op de nieuwjaarsbijeenkomst van het netwerk Vrouwen in Marketing en Communicatie (VMC), die als motto had 'Leef met lef'. Boodschap: bij problemen gaat het vaak om oorspronkelijk nuttig gedrag, dat door herhaling een sterk ingesleten patroon wordt. Dat patroon kun je vervolgens het best doorbreken door stevig in te grijpen. En dat kun je doen door te provoceren.

We gingen in op drie functies van provoceren: als middel om in een coachingssituatie met een cliënt om te gaan, als middel om negatief gedrag bij een ander 'aan de kaak te stellen' en als middel om jezelf 'een schop onder de kont te geven' als je in vastgeroest denken terecht komt.

Het was een leerzame 'maiden voyage'. Wat mij betreft zou ik in een korte sessie van een uur volgende keer toch nog wat meer focussen op één item. En iets eerder aanlopen naar het station, waar ik op een minuutje de trein miste die uitzicht bood op de laatste aansluitingen naar het zuiden. Dat werd een taxiritje van Den Bosch naar Tilburg...

Labels: ,