Het talent van Susan Boyle

Talententelevisie is 'hot'. Logisch, want je bereikt er een breed publiek mee, van ramptoeristen die met volle teugen genieten van medemensen die niet doorhebben dat zo zich volledig te kakken zetten tot hen die heerlijk weg kunnen dromen bij het idee dat er altijd een weg is naar de top, ook als je voor dat dubbeltje geboren bent.

Ook de Britten - waarom noemen we ze eigenlijk nooit 'onze westerburen' - hebben talententelevisie. Vorige week trad in 'Britain's got talent' de 47-jarige Susan Boyle op. Op het eerste oog lijkt ze zo weggelopen uit een Engelse working class soap. Maar dan begint ze te zingen. In huize Mijland & Van Aaken waren we ontroerd door het verslag van haar optreden. De Engelsen zouden zeggen: "You can't judge a book by the cover."

Labels:

Halen we alles eruit wat er in zit?

Talent. We zijn het er allemaal over eens dat het niet verloren mag gaan. Dat het een gemiste kans is als jonge mensen hun talenten niet ontdekken. Een persoonlijk drama voor het individu.

Maar wat betekent het als een gemeenschap haar talenten in onvoldoende mate ontdekt? Wat betekent het als een land niet optimaal gebruik maakt van haar 'human resources'? Op de vraag of westerse landen er alles eruit halen wat er in zit, zegt Malcolm Gladwell overtuigd: "Nee, bij lange na niet." En de oorzaken zijn volgens de Amerikaanse schrijver zo triviaal, dat we er gemakkelijk wat aan zouden kunnen doen. In onderstaande presentatie noemt hij vijf oorzaken waarom talent te vaak onontdekt blijft.

1. Armoede en daarmee samenhangend: niet de kans krijgen je talent te voeden.
2. Een cultuur van snel opgeven en een gebrek aan 'arbeidsethos'.
3. Het lokaal te laag waarderen van bovenlokaal hooggewaardeerde talenten.
4. Geen oog hebben voor bepaalde talenten bij bepaalde groepen.
5. Verkeerde methodes om talenten vroegtijdig op te sporen. Hierover zegt Gladwell onder andere: "Institutions get in the way of human potential."

Maar de boodschap van Gladwell is er een van hoop. Want...

1. We kunnen armoede aanpakken.
2. We kunnen goede voorbeelden volgen, bijvoorbeeld van de Chinezen die in de Verenigde Staten bovengemiddeld blijken te presteren doordat ze keihard werken en niet snel opgeven.
3. We kunnen verder kijken dan onze eigen voorkeuren als we op zoek gaan naar talent. Er moeten ook buiten Kenia buitengewoon presterende hardlopers in de dop te vinden zijn.
4. We moeten onze jongeren onbevooroordeeld uitdagingen geven om hun talenten te laten zien. (Hoge verwachtingen zijn bovendien volgens onderwijsonderzoeker John Hattie een van de belangrijkste 'boosts' voor het ontwikkelen van talent.)
5. En vooral: we moeten 'out of the box' kijken naar jonge mensen en niet conclusies trekken rond hun talenten op basis van willekeurige meetlatjes, die nader beschouwd soms zelfs ronduit stupide zijn.


De boeken van Malcolm Gladwell vind je bij Managementboek. Kijk ook eens naar de TED-talk van Malcom Gladwell.

Labels: , ,

Sir Ken Robinson over 'The Element'

Talent alleen is niet genoeg om ergens heel erg goed in te worden. Je moet er ook mee in je element zijn, oftewel er veel plezier in hebben. Dat is de boodschap van het nieuwe boek van Sir Ken Robinson en hij noemt de combinatie van talent en plezier: het Element.

Managementboek schrijft: "Ken Robinson laat zien dat iedereen het Element kan vinden. Achtergrond, leeftijd en tegenslagen hoeven geen belemmeringen te zijn voor succes. Aan de hand van vele voorbeelden en interviews met succesvolle mensen (waaronder Paul McCartney, Mick Fleetwood, Meg Ryan en Richard Branson) maakt hij duidelijk dat het niet gaat om hoge cijfers op school, maar dat er meer vormen van intelligentie en talenten zijn." Ik moet het boek zelf nog lezen, maar deze presentatie is een mooie warming up.(Tip van Maurits Fondse via Facebook.com)

Zie ook: Laat talent niet verloren gaan.

Labels: